header

 

 

 

6720 Szeged, Korányi fasor 6.
Igazgató: Dr. Kemény Lajos
tanszékvezető egyetemi tanár,
az MTA doktora

A pikkelysömör háttere és biológiai kezelése
Psoriasis Preceptorship Program
2018.05.24-25.

Psoriasis 012018. május 24-25. között az idén második alkalommal került megrendezésre a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán a Psoriasis Preceptorship program.

 

A nemzetközi továbbképzésre számos külföldi és hazai bőrgyógyász érkezett. A továbbképzés témája a pikkelysömör betegség volt, fókuszban a biológiai terápiákkal. A résztvevők a délelőtt folyamán előadásokat hallgattak a betegség kialakulásáról és genetikai hátteréről, a felnőtt- és gyermekkori formákról és a szövettani diagnózisról.

Psoriasis 02

Számos előadás foglalkozott a pikkelysömör szisztémás kezelésével, illetve a terápia kiválasztásának szempontjaival. Az évtizedek óta használt immunszuppresszív gyógyszerek mellett az elmúlt évtized nagy áttörésének számító biológiai kezelések típusai és hatása részletesen kerültek ismertetésre.

Több előadás tárgyalta a betegek kezelését speciális szituációkban (pl. terhesség alatt). Külön előadás foglalkozott a gyógyszeres kezelések biztonságosságával, a terápia során javasolt szűrő és ellenőrző vizsgálatokkal.

Psoriasis 03Pénteken délelőtt interdiszciplináris kerekasztal megbeszélés zajlott, melynek keretén belül a biológiai kezelésekről cseréltek tapasztalatot a téma szakértői: Prof. Molnár Tamás (gasztroenterológus), Prof. Kovács László (reumatológus) és a házigazda Prof. Kemény Lajos (bőrgyógyász).

A délutánok folyamán gyakorlati képzések zajlottak, ahol a psoriasis bőr- és ízületi érintettségét volt alkalma tanulmányozni a résztvevőknek. Dulic Sonja reumatológus az arthritis psoriatica klinikai megnyilvánulási formáit mutatta be betegeken, illetve a fizikális vizsgálatkor használható módszereket. A program keretén belül számos, a klinikán kezelt, kihívást jelentő beteg esetének megvitatására is sor került. A részvevők részéről két horvát kolléga mutatott be egy-egy esetet. A diszkussziók során számos, a mindennapi gyakorlatban felmerülő kérdés megvitatására is sor került. A rendezvényen a külföldi kollégáknak bemutatásra került a Bőrgyógyászati Klinika és az intézmény kutatási aktivitása is.

Psoriasis 04A Psoriasis Preceptorship programot a Novartis támogatta. A psoriasis kezelésében elért szakmai és tudományos teljesítménye alapján a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikának a Nemzetközi Kiválósági Központ (Center of Excellence) címet adományozta.

 

A Bőrgyógyászati Klinika részéről Prof. Kemény Lajos, Prof. Bata-Csörgő Zsuzsanna, dr. Baltás Eszter, dr. Kui Róbert, dr. Varga Erika, dr. Kovács Réka, dr. Paschali Katerina, dr. Csoma Zsanett tartottak előadást. A szervezésben Gyimesi Andrea, Sándorfi Margit, Tóth Tiborné és Hunyadi Zsolt vettek részt. A Novartis részéről a rendezvény szervezője dr. Gerencsér Andrea, a Bőrgyógyászati Klinika részéről dr. Baltás Eszter voltak.

Psoriasis 05

 

dermall01
egyetem01