header

 

 

 

6720 Szeged, Korányi fasor 6.
Igazgató: Dr. Kemény Lajos
tanszékvezető egyetemi tanár,
az MTA doktora

Sebekezelési Részleg és Flebolimfológiai Részleg

Sebkezelési Részleg és Flebolimfológiai Részleg

I. DÉL (I. emelet)

osztályvezető Dr. Szolnoky Győző egyetemi adjunktus
szakorvosok Dr. Belső Nóra klinikai szakorvos 

Orvosok

Változó beosztás szerint

osztályvezető főnővér Fodorné Barát Ágnes

ápolók Bata Diana, Gárdián Edit, Haklik Melinda, Hegedűsné Farkas Márta, Nagy Mónika, Nagy Andrea, Pap Barbara Anett, Böröcz Krisztina Hilda, Tézsla Ildikó

segédápoló Csige Erika

orvosírnok Szalai Lujza

beteghordó Farkas Norbert

Az osztály rövid bemutatása

Az osztály fő profilja az általános bőrgyógyászati betegségben szenvedő súlyos akut esetek ellátása mellett az elsősorban vénás és nyirokkeringési zavar talaján betegségek és végtagduzzanatok fekvőbeteg ellátást igénylő eseteinek kivizsgálása és kezelése. Az ödéma csökkentő kezelésnek klinikánkon hosszú időre visszatekintő hagyományai vannak, hiszen az 1960-as évek végéig épületünkben dolgozott a nyirokkeringési zavarok világszerte legelismertebb szakértője, Földi Mihály Professzor Úr. A kezelés fő alapja a megfelelő mérésekkel kiválasztott, egyénre szabott kompressziós terápia és a kézi, valamint gépi kompressziós kezelés. Ezt együttesen alkalmazva az így megvalósuló kezelési módszert komplex ödéma csökkentő fizioterápiának nevezzük. A kézi kezelés a gyógytornász kolléganőink által végzett.
Az ellátásra kerülő betegeink jelentős része vénás keringési zavarban szenved, melynek alapvető kivizsgálását és a visszérrendszer elváltozásainak leírását (CEAP) a befekvést megelőzően szoktuk elvégeztetni. A nyiroködémás betegek egy része genetikai alapokon kifejlődött nyirokér- és/vagy nyirokcsomó fejlődési zavarban szenved, míg döntő többségük nyiroködémája valamilyen szerzett ok miatt alakult ki. Leggyakrabban emlőműtétek, egyéb műtéti beavatkozások, sérülések, bakteriális gyulladások, valamint a nem megfelelően kezelt vénás keringési zavarok vezetnek a nyirok tartós pangásához.
Kezelésünk eredményességét a bőr tömöttségének vizsgálatával és a végtagi térfogat csökkenésének műszeres vizsgálatával tudjuk lemérni.
Osztályunk - részben nemzetközi együttműködések részeként - a végtagi duzzanatok csökkentésének leghatékonyabb módszereinek kidolgozásában vesz részt.

dermall01
egyetem01